Om Wet vestträning

Träningsformen har sitt ursprung i USA. En elitlöpare vid namn Glenn McWaters skadades i ett ben i Vietnamkriget. Efter ett antal operationer skulle han rehabiliteras på ett sjukhus i USA och kom då på att han kunde ”löpträna” i vattnet i sjukhusets varmbassäng. Träningsmetoden visade sig vara bättre än någon kunnat ana. Rehabiliteringstiden minskade med flera veckor. McWaters skapade våtvästen och startade ett företag för tillverkning av den.

Wet vestträningen kom till Sverige i slutet av 1980-talet men är fortfarande en relativt okänd träningsform främst beroende på bristen på lämpliga bassänger.

Elitidrottare är duktiga på att hitta bra träningsformer. När de skadat sig kan de, som en del av sin rehabilitering, träna med våtväst. Vi har t.ex. läst om att Zlatan har wet vest-tränat på Bosön för att snabbare komma tillbaka efter skada. De använder även våtvästträningen som komplement till sin konventionella träning eftersom den är effektiv utan att slita på kroppen.

Vatten är sinnligt och därför välgörande för både kropp och själ. Våtvästträningen ger bättre balans, koordination, kondition, styrka och inte minst bättre rörlighet. Den som tar i ordentligt under ett intensivpass kan göra av med upp till 500 kcal enligt undersökningar.

Skaderisken vid träning med våtväst i varmt vatten är i stort sett obefintlig. Varma muskler och leder blir mjuka och rörelserna kan tas ut mer = effektivare träning. Det är ovanligt med träningsvärk.

Eftersom man tränar utan bottenkänning belastas inte leder och skelett och man är i stort sett viktlös. För den som har ont är detta en stor fördel och för den som inte har ont är det perfekt träning utan oönskad påfrestning på kroppen.

Många tror felaktigt att vattengymnastik är ”tantgympa”. Inget kan vara mer fel, det kan våra tränande herrar intyga.

För vem är wet vestträning bra?

Wet vestträning i varmt vatten är bra för de allra flesta, från den söndervärkta reumatikern till elitmotionären. Det är vetenskapligt bevisat att syreupptagnings-förmågan (=konditionen) ökar mer vid träning med våtväst än vid traditionell vattengymnastik eller träning på land.

Det varma vattnet är betydelsefullt eftersom kroppen kyls av 4-25 gånger snabbare i vatten än på land. Värmen gör att man får en effektivare träning med mjuka leder och muskler. Personer med diagnos MS eller för lågt blodtryck bör dock tala med sin doktor innan träningen påbörjas.

  • Studier visar också att träning i varmt vatten ger sänkt blodtryck.
  • Personer som har problem med sina leder vet att rörligheten ökar i värme.
  • Överviktiga kan träna på samma villkor som den normalviktiga utan att fresta på rygg, höfter, knän och fötter.
  • Många med whiplashskada säger att våtvästträning är den enda fungerande träningsformen för dem.
  • De flesta av oss får lättare eller svårare krämpor med åren. Det är i dag väl känt att om man motionerar regelbundet lindras krämpor och dessutom lever man längre.

Håll krämporna på avstånd med en rolig och stimulerande träning hos oss tillsammans med en grupp trevliga människor!